You are currently viewing Mitkä ovat valmennusprojektimme vaiheet?

Mitkä ovat valmennusprojektimme vaiheet?

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Mind Me

Valmennuksemme ovat ryhmämuotoisia ja vuorovaikutteisia. Niillä tähdätään tilanteeseen, jossa tiimi on taitavampi kuin ennen valmennusta: sitoutuneempi, kehittynyt vuorovaikutukseltaan ja kykeneväinen entistäkin parempiin tuloksiin yhdessä. Valmennuksemme ovat yhdistelmä alustusta aiheeseen, yhteistä keskustelua sekä konkreettisten toimintatapojen kehittämistä – dialogisuuden avulla oppimista ja kehittämistä.

Käytännössä valmennusprosessi kokonaisuudessaan sisältää erilaisia vaiheita. Haluamme selkiyttää prosessia avaamalla tarkemmin mitä valmennusprojektissa ja sen eri vaiheissa tapahtuu.

Myynti – kaikki alkaa ensikohtaamisesta

Ensitapaamisella osapuolet tutustuvat toisiinsa: tietoutta siis lisätään puolin ja toisin. Me valmentajina haluamme kartoittaa, millaisia tavoitteita teillä organisaationa on henkilöstön kehittämisen suhteen. Mikäli tarpeita löytyy, potentiaalinen asiakas puolestaan arvioi sopivuuttamme niin taidollisesti kuin myös henkilöinä – on tärkeää, että potentiaaliselle asiakkaalle tulee tunne, että juuri me voimme auttaa ja sovimme yrityksen henkilöstön valmentajiksi tai vaikkapa jonkin tietyn tiimin valmentajiksi. Tapaamme usein toimitusjohtajia ja laajasti HR-roolissa työskenteleviä, tiiminvetäjiä tai muissa rooleissa työskenteleviä, jotka vastaavat henkilöstön kehittämisestä yrityksessä tai omalla osastollaan.

Aloitustapaaminen – tiedon kerääminen valmennussisällön suunnitteluun aloitustapaamisessa

Vaikka tässä vaiheessa ollaankin sovittu pääpiirteet valmennusprojektille, niin haluamme varmistua yksityiskohdista ja tärkeimmistä tavoitteista sekä kerätä lisää tietoa valmennuksen räätälöintiä varten. Meille on tärkeää muokata sisällöistämme tiimin tilannetta parhaiten tukeva sekä ottaa huomioon yrityksen omia sisältöjä ja materiaaleja, joita voimme suunnittelussa hyödyntää. Tällaisia ovat esimerkiksi työhyvinvointikyselyn tulokset, määritellyt arvot tai johtamisen kulmakivet/johtamislupaukset. Lisäksi sovimme kontaktipisteistä: valmennuspäivistä, mahdollisista erillisistä suunnittelutapaamisista sekä yhteenvetopalaverista. Sovimme myös viestintäkanavasta, jotta yhteydenpito on mutkatonta koko yhteistyön ajan. Tässä kohtaa myös varmistetaan ennakkokyselyn sisältö, joka lähetetään valmennukseen osallistuville. Ennakkokyselyä käytämme lähes poikkeuksetta pidemmissä valmennusprojekteissa, jotta saamme mahdollisimman laajasti tietoa tiimiläisten ajatuksista sekä aloitettua luottamuksen rakentumisen meihin valmentajina. Aloitustapaamiseen voi osallistua useampikin avainhenkilö asiakkaan organisaatiosta, usein se on kuitenkin vähintään myyntitapaamisessa ollut henkilö. Suunnittelun tukena voi olla joku toinen organisaation päättäjä tai henkilö, jolla on tietoa tiimin tarpeista.

Valmennukset – oppiminen realisoituu käytännössä kokeilemalla

Vuorovaikutteiset, useimmiten 3 tunnin mittaiset valmennuksemme koostuvat pääsääntöisesti useamman valmennuskerran kokonaisuudesta. Valmennuksiamme näin yleisesti voisi kuvailla luottamuksellisiksi, rennoiksi ja konkreettisiksi. Meille on esimerkiksi tärkeää luoda selkeät askeleet, joiden avulla olisi mahdollisimman helppo kokeilla oppimaansa ja jatkaa kehittämistä, jotta organisaatio pääsee hyötymään valmennuksesta mahdollisimman laajasti ja mahdollisimman pian. Osallistujat vaihtelevat yksittäisestä tiimistä esimerkiksi esihenkilöistä koostuviin oppimistiimeihin. Yrityksessä voi myös olla tapana järjestää suurempia kohtaamisia, joissa oppimistiimit voivat muodostua eri tiimeissä työskentelevistä. Tällöin puhutaan yleensä yksittäisistä strategia- tai kehittämispäivistä. Usean valmennuksen kokonaisuuden ovat kuitenkin monella tapaa etu: pääsemme muodostamaan syvällisemmän luottamuksen ja oppimaan tiimistä enemmän kuin vain yksittäisellä kerralla. Tämä mahdollistaa henkilökohtaisemman valmennuksen ja vaikuttavammat lopputulokset. Lisäksi useamman valmennuskerran välillä tiimillä on mitä parhain mahdollisuus kokeilla valmentajan suunnittelemia kokeiluja käytännössä. Aito muutos toimintatavoissa kun on yksi merkittävä valmennuksen onnistumisen mitta.

Yhteenvetopalaveri – valmennusprojektin reflektointi ja suuntaviivat tulevaisuuteen

Yhteenvetopalaverissa, jossa on tyypillisesti paikalla samat henkilöt kuin aloitustapaamisessa, on aika tarkastella valmennusprojektia kokonaisuudessaan: mistä lähdettiin, mitä on saatu aikaan ja mitä toimenpiteitä asiakasyrityksessä kannattaisi tehdä seuraavaksi. Jaamme samalla myös havaintojamme tiimin dynamiikasta tai muista huomioista, joita olemme valmentaessamme tehneet. Pidemmissä projekteissa teemme myös loppukyselyn valmennuksiin osallistuville, ja tästä saamme dataa yhteistyön vaikuttavuudesta. Tietenkin mielellämme myös jatkamme yhteistyötä edelleen, mikäli asiakas haluaa edelleen edistää tavoitteita, joiden kanssa voisimme auttaa. Lisäksi laaja verkostomme on hyödynnettävissä, jos jatkotoimenpiteet liittyisivät aihealueisiin, jotka ovat ydinosaamisemme ulkopuolella. Palautteen mahdollisuuksia luodaan pitkin projektia, mutta pyydämme tässä kohtaa projektin loppupalautteen, joka auttaa meitä kehittämään toimintaamme valmennuspalveluntarjoajana.

Lyhykäisyydessään kokonaisuus menee näin, toivottavasti tämä blogiteksti selkiytti sinun käsitystäsi valmennusprojektin kulusta! Ja ehkä päästään kokeilemaan tätä sapluunaa myös sinun organisaatiosi kanssa 😉