Aikaisemmin julkaistussa blogitekstissä käsittelimme Future of Jobs 2025 -raportin kymmentä tärkeimmäksi nostettua työelämätaitoa. Tässä kirjoituksessa pohdimme mihin näistä taidoista voidaan vaikuttaa tiimivalmennusten keinoin.
Mihin mainittuihin ydintaitoihin tiimivalmennuksellamme voidaan vaikuttaa ja miten?
On hyvä todeta, että tiimivalmennus tarkoittaa oppimisen tapaa, (tiimissä tai vähintään yhdessä tapahtuvaa oppimista). Toisin sanoen kaikkia mainittuja ydintaitoja voi kehittää niin tiimivalmennuksella kuin muillakin oppimisen keinoilla. Siksi on hyvä todeta, että keskitymme tässä blogipostauksessa aihealueisiin, joihin Mind Me:n tiimivalmennuksilla on selkeä yhteys. Alla kertauksena raportin ydintaidot:
1. Analyyttinen ajattelu
2. Resilienssi, joustavuus ja ketteryys
3. Johtajuus ja sosiaalinen vaikuttaminen
4. Luova ajattelu
5. Motivaatio ja itsetuntemus
6. Teknologinen lukutaito
7. Empatia ja aktiivinen kuuntelu
8. Uteliaisuus ja elinikäinen oppiminen
9. Kyvykkyyden johtaminen
10. Palvelusuuntautuneisuus ja asiakaspalvelu
Lue blogitekstistä laajemmat kuvaukset: Mitkä ovat 10 tärkeintä työelämätaitoa 2025?
Mind Me:n tiimivalmennukset tähtäävät parempaan yhteistyöhön
Valmennustemme sisällöt liikkuvat seuraavissa teemoissa:
- Vuorovaikutustaidot ja tiimityötaidot, kuten palaute- ja dialogitaidot
- Psykologisen turvallisuuden ja luottamuksen rakentaminen
- Johtamisen kehittäminen, esihenkilötaidot
- Tavoitteiden ja yhteisten pelisääntöjen kirkastaminen ja sanoittaminen
- Tiimiroolien selkeys ja vahvuuksilla työskentely
Näistä aihepiireistä valmennamme vuorovaikutteisesti – informaatiota tuoden, mutta pitäen paletin keskustelevana ja kehittävänä. Keskusteleva tapa tarkoittaa sitä, että valmennuksissamme käydään dialogia ja hyödynnetään pienryhmätyöskentelyä. Kehittävä puolestaan tarkoittaa sitä, että niin valmennusten aikana kuin niiden jälkeenkin tiimi tekee valmentajan laatimia harjoitteita ja varsinaista kehittämistyötä. Kehittämistyön ohjaava ajatus on vastata kysymykseen: ”mikä muuttuu arjessamme?”. Näin varmistamme, että aiheet todella koskettavat osallistujia, eivätkä jää vain kaukaiseksi teoriaksi, josta silloin joskus porukalla keskusteltiin. Katsotaan seuraavaksi raportin teemojen ja valmennusteemojemme välisiä yhteyksiä:
Vuorovaikutustaidot ja tiimityötaidot:
Empatia ja aktiivinen kuuntelu (7): erityisesti valmennukset, jotka keskittyvät palautetaitoihin ja dialogitaitoihin, auttavat tiimin jäseniä kehittämään kykyään kuunnella ja ymmärtää toisiaan. Tämä parantaa yhteistyötä ja tiimihenkeä. Oli kyse mistä tahansa teemasta, niin yhteisen dialogin käyminen kehittää tiimin vuorovaikutusta. Sanottakoon myös, että käytännössä kaikki tiimin haasteet liittyvät tavalla tai toisella vuorovaikutukseen eli tämä teema on kantava voima kaikessa tekemisessä.
Psykologisen turvallisuuden ja luottamuksen rakentaminen:
Resilienssi, joustavuus ja ketteryys (2): Turvallinen ja luottamuksellinen ympäristö auttaa tiimin jäseniä sopeutumaan muutoksiin ja palautumaan vastoinkäymisistä. Valmennukset, jotka keskittyvät psykologisen turvallisuuden rakentamiseen, tukevat tiimin valmiuksia vahvistua näissä.
Motivaatio ja itsetuntemus (5): Kun tiimin jäsenet tuntevat olonsa turvalliseksi, he voivat paremmin tunnistaa ja hyödyntää omia vahvuuksiaan ja myös kehitysalueitaan.
Luova ajattelu (4): Turvallisessa ympäristössä syntyy enemmän luovaa ajattelua tai jopa innovaatioita. Tai ainakin ne ollaan halukkaampia tuomaan sellaisessa esille.
Johtamisen kehittäminen, esihenkilötaidot:
Johtajuus ja sosiaalinen vaikuttaminen (3): Esihenkilöille ja tiiminvetäjille kohdistetut valmennukset auttavat johtajia kehittämään johtamis- ja vuorovaikutustaitojaan. Palautetaidot ja vaikeista vuorovaikutustilanteista selviäminen ovat keskeisiä taitoja hallita.
Analyyttinen ajattelu (1) (henkilöjohtamisessa): Johtamisen kehittämiseen liittyvät valmennukset voivat myös parantaa tiiminvetäjien kykyä analysoida tilanteita ja tehdä perusteltuja päätöksiä oppimansa tiedon pohjalta.
Tavoitteiden ja yhteisten pelisääntöjen kirkastaminen ja sanoittaminen:
Analyyttinen ajattelu (1): Selkeät tavoitteet auttavat tiimin jäseniä ymmärtämään, mikä toiminnassa on keskeisintä ja löytämään tavoitteen edessä oleviin haasteisiin ratkaisuja.
Motivaatio ja itsetuntemus (5): Selkeät ja realistiset tavoitteet sekä reilut pelisäännöt lisäävät motivaatiota työskentelyssä ja tavoitteiden saavuttamisessa. Kääntäen: sekavat ja vaihtuvat, epärealistiset tavoitteet vähentävät motivaatiota.
Johtajuus ja sosiaalinen vaikuttaminen (3): Yksi johtamisen tärkeimpiä asioita on kyky asettaa tavoitteita sekä viestiä selkeästi odotukset ja yhteiset toimintatavat. Näiden toteutumisessa johtajalla on paitsi esimerkin voima, myös vastuu siitä, että niiden toteutumattomuuteen puuttumisessa.
Tiimiroolien selkeys ja vahvuuksilla työskentely:
Motivaatio ja itsetuntemus (5): Kun tiimin jäsenet ymmärtävät omat roolinsa ja vahvuutensa, he voivat työskennellä tehokkaammin ja motivoituneemmin. Motivaatio vahvistuu yleensä sellaisessa ympäristössä, jossa tunnistetaan ja tunnustetaan tiimin jäsenien tiimiin tuoma arvo.
Luova ajattelu (4): Selkeät roolit ja vahvuuksien hyödyntäminen voivat edistää innovatiivisuutta ja luovuutta selkeyden ja innostuksen mukanaan tuoman vapautuneen kapasiteetin kautta.
Johtajuus ja sosiaalinen vaikuttaminen (3): Oikeanlainen roolitus ja tiimin vahvuuksien täysimääräinen hyödyntäminen ovat osa johtamistyötä. Vahvuuksien tiedostaminen helpottaa myös arjen johtamistyötä ja yksilöllisen tuen antamista tiimiläisille.
Lienee siis turvallista todeta, että valmennustemme avulla voidaan edistää monia Future of Jobs Report -raportissa mainittuja ydintaitoja, jotka parantavat tiimien yhteistyötä ja tehokkuutta. Viime vuosi oli selkeästi johtamisen kehittämisen aikaa, ja uskallamme veikata että tuo teema on vahvoilla tänäkin vuonna. Mikäli johtamisen kehittäminen on agendallanne tänä vuonna, ollaanhan yhteyksissä!
Kuva: Unsplash